Kontakt

Libra Acoustics
e: libra.acoustics@gmail.com
+386 41 954902

 

TT-1 Trapezzo Trap

Je visoko zmogljiv širokopasovni absorpcijski modul. Postavimo oziroma montiramo ga v kote prostora, kjer odlično opravlja funkcijo "bass-trapa" in odpravlja probleme nizkofrekvenčnih odbojev zvoka po prostoru. več>>

P-50 P-100 Panelni absorber

Zelo učinkovit širokopasovni absorpcijski modul za stensko in podstropno montažo. Zavzema relativno zelo malo prostora za razliko od vseh drugih učinkovitih rešitev. Enostaven za montažo kot tudi premontažo. več>>

Uvod v akustiko prostora

V akustično neobdelanih prostorih smo priča neželjenim odbojev zvoka, ki rezultirajo v negativnih zvočnih pojavih kot so t.i. "flutter echoes", zvonenje, stoječi valovi in seveda moteče (pre)dolg odmevni čas (RT-Reverberation time, pogosto ga dojemamo kot "donenje"). 

Vsi ti pojavi povzročijo slabo zvočno podobo v prostoru, kar dejansko pomeni med drugim doneč in na sploh nenaraven zvok ter nezadostno razumljivost govora. Frekvenčna karakteristika zvoka je v takem prostoru neenakomerna (nekatera frekvenčna območja so slišno preglasna, drugih ni, zvok je posledično zelo neenakomeren glede na pozicijo poslušalca), prostor “doni”. 

V prostorih za profesionalno rabo pa slaba akustika ne zmanjšuje samo razumljivosti govora in užitka pri poslušanju glasbe ampak se omenjeni negativni zvočni pojavi oziroma težave z akustiko prenesejo tudi na izdelke oziroma posnetke, ki v takem okolju nastajajo. Škoda je nepopravljiva, zato je potrebno za dober zvok v prostoru poskrbeti že pred investicijo v drago avdio opremo. Sistem za reproduciranje zvoka je namreč dober samo toliko, kolikor mu dopušča akustika prostora.

Živimo v času, ko ljudje porabimo veliko časa za iskanje najboljše možne avdio opreme, ki jo še dopušča denarnica. Glasbene založbe le še redko investirajo v najem profesionalnih studijev, zato se vse več glasbenikov in producentov odloča za nakup lastne avdio studijske opreme. Velikokrat taki poskusi pripeljejo do večkratnega menjavanja cenejše opreme za dražjo, pravega efekta pa realno gledano ni in ni. Mnogi se ne zavedajo, da bi v resnici veliko privarčevali, če bi nekaj denarja raje investirali v primerno akustično obdelavo namenskih prostorov. Taka odločitev proporcionalno prinaša veliko boljši rezultat kot nakup opreme enake vrednosti. Mnogi storijo napako, ko se brez razumevanja akustike zapodijo v nakup npr. nekaj kosov akustične pene vsej možnih oblik in debelin preko internetnih ponudnikov. Take 'ekskurzije' v neznano največkrat ne pripeljejo do zadovoljstvih rezultatov, saj so ti izdelki relativno dragi, delujejo pa le v omejenem frekvenčnem področju ali pa proizvajalec obljublja preveč idealno rešitev z nekaj kosi le-teh. Pena namreč večinoma ni optimalen material za absorpcijo zvoka v celotnem frekvenčnem področju, še posebej, če je nameščena v tankih slojih. Namestitev tankih penastih akustičnih modulov na nekatera kritična mesta v prostoru je zelo pomanjkljiva akustična obdelava, če pa jih uporabimo preveč lahko naredimo celo več škode kot koristi. 

PRIMER: tipična namestitev 'piramidne' akustične pene v prostoru efektivno zaduši odboje zvoka le v frekvenčnem območju od 1kHz naprej, kar ohrani vso donenje v nizkih srednjih in basovskih frekvenčnih območjih. Pri pretirani uporabi pene se v prostoru hitro pojavi občutek 'klavstofobičnosti'.

Libra Acoustics uporablja večinoma širokopasovne principe absorpcije in razprševanja odbojev zvoka. Na ta način lahko najbolj smotrno in učinkovito izboljšujemo frekvenčno karakteristiko zvoka v prostoru in optimalno izkoristimo površine sten in stropa oziroma področij, kjer nameščamo akustične module. Glede na specifiko dimenzij posameznega prostora, upoštevajoč tudi strankine želje in posebnosti, najprej izdelamo in predstavimo načrt celostne akustične obdelave prostora, upoštevajoč prostorske in proračunske omejitve.

 

Kontakt

Libra Acoustics
Email: libra.acoustics@gmail.com
GSM: +386 41 954902 
RocketTheme Joomla Templates